Pårørende og frivillige

17.02.2021

Pårørende kan ikke sikre omsorgstjenestene

Pårørende og frivillige kan ikke sikre bærekraften i fremtidens omsorgstjenester, sier forfatterne av denne kronikken i Nordnorsk debatt.

Les mer
Ole Magnus Oterhals Foto: Rebecca Pettersson

10.02.2021

Lettlest forskning mest lest

Da Tidsskrift for omsorgsforskning publiserte den vitenskapelige artikkelen «Jeg kan» med en lettlest del, varte det ikke lenge før dette ble den mest leste artikkelen til Universitetsforlaget. Flere medier plukket opp artikkelen hvor Ole Magnus Otherhals hadde vært medforsker og medforfatter.

Les mer
Innsenderne er kritiske til den topptunge kommisjonen som skal stå for koronagranskingen, og savner en representant for sykepleiere. FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SXANPIX

27.01.2021

Koronakommisjon uten legitimitet

Ikke en eneste representant fra grasrotnivået i helsevesenet sitter ved bordet, sier Heidi Haukelien og Silje Marita Strand Skauge i dette innlegget i Bergens Tidende.

Les mer
Senter for omsorgsforskning skal se på hvordan sykehjemmene har håndtert koronapandemien.

26.01.2021

Hvordan håndterer sykehjemmene pandemien?

Senter for omsorgsforskning skal gi faktagrunnlag til Koronakommisjonen om hvordan sykehjemmene håndterte koronapandemien.

Les mer
Lilla Modalens kommun i västra Norge är en av Skandinaviens coronafria fickor. Foto: Mats Carlsson Lénart/Sveriges radio.

26.01.2021

Så skyddar Norge sina äldre

Før jul ble Oddvar Førland intervjuet av Sveriges radio i serien «Vetenskapsradion På djupet». 12. januar kom programmet med tittelen «Så skyddar Norge sina äldre». Interessante perspektiver på forskjellene mellom Norge og Sverige.

Les mer
Norsk eldreomsorg trenger en krisepakke

18.12.2020

Norsk eldreomsorg trenger en krisepakke

Kommunene og de ansatte innen helse og omsorg har vist seg omstillingsdyktige under koronapandemien. Men det er ikke sikkert eldreomsorgen vil makte en ny pandemi.

Les mer
Tanker om «innvandrersmitte»

15.12.2020

Tanker om «innvandrersmitte»

«Innvandrersmitten bekymrer» skrev Aftenposten på forsiden den 12. november. I Politisk kvarter på NRK dagen etter, sa Fremskrittspartiets Jon Helgheim «Det gjør noe med sårbarheten i en krise, når en stor del av befolkningen ikke bryr seg».

Les mer
Kritisk under koronatida

15.12.2020

Kritisk under koronatida

Habilitering- og rehabiliteringstjenester både i kommunene, i sykehus og i private institusjoner ble sterkt berørt av helsemyndighetenes anbefalinger om å stenge ned aktiviteter som innebar sosial kontakt som ikke var kritisk nødvendig.

Les mer
Legg vekk den historiske tvangstrøyen

15.12.2020

Legg vekk den historiske tvangstrøyen!

Vi står i en situasjon ingen av oss har erfart i fredstid. Dette fordrer noe annet av oss alle. Hvis ikke leger, sykepleiere og myndigheter ser på ansvar, oppgaver og samhandling på nytt – og i rekordfart – vil taperne være pasientene og kommunene.

Les mer
Aldersvennlig på tvers av fag og departement

15.12.2020

Aldersvennlig på tvers av fag og departement

Sist uke fikk Norge sin fjerde Solberg-regjering. Denne gangen uten en eldreminister. Det er vi glad for. Som aktive forskere innenfor feltet eldre/eldreomsorg, er vi opptatt av at alderdommen er en del av livsløpet.

Les mer