Pelle Sandstrak

Pelle sandstrak til den 6. Nasjonale konferansen for omsorgsforskning

Per Anders «Pelle» Sandstrak er født i 1965 i Overhalla i Norge. Den svensk-norske komikeren, skuespilleren og regissøren er mest kjent for stykket «Mr. Tourette og jeg», et stykke som handler om hvordan det er å leve med Tourettes syndrom. Du kan høre Pelle Sandstrak sitt foredrag under Den 6. nasjonale konferansen for omsorgsforskning 24. – 25. oktober.

– Min historie er annerledes, mye svart humor, mye alvor, og en happy end. Jeg hyller det uvanlige hos mennesker, en slags oppdatert Astrid Lindgren-pedagogikk, sier Sandstrak.

Her kan du se hvilke andre foredragsholdere som kommer til konferansen.

Tvangslidelser og Tourettes

Sandstrak hadde utagerende oppførsel og store vanskeligheter på skolen. Han utviklet tidlig tvangslidelser i tillegg til Tourettes. Foreldrene forstod hva Pelle led av, men han fikk ingen diagnose og dermed ikke nødvendig hjelp. Tvangslidelsene utviklet seg og isolerte ham fra omverdenen. På et tidspunkt ble han tilbudt amfetamin og begynte med selvmedisinering. På vei inn i en kriminell løpebane ble han arrestert og kom i kontakt med en ekspert på Tourettes syndrom mens han satt i varetekt. Dette ble starten på en seks år lang behandling for tvangslidelser. Gjennom kognitiv atferdsterapi fikk han kontroll over tvangslidelsene og lærte seg å leve med Tourettes syndrom.

Positiv galskap i omsorgstjenesten

På 90-tallet begynte Pelle Sandstrak å regissere sine egne stykker. Han er også kunstnerisk leder for teater- og filmkonstellasjonen Barton Fink-gruppen og har i senere år turnert i Skandinavia og Nord-Amerika med forestillingen «Mr. Tourette og jeg».

Under den 6. nasjonale konferansen for omsorgsforskning forteller han om Mr. Tourettes møte med omsorgstjenestene i et innlegg som handler om samspillet mellom pasient og tjenester.

– Min misjon går ut på å se den positive galskapen som finnes innenfor omsorgstjenesten. Jeg vil erstatte det vanlige med noe verdig. Selv var jeg lengst nede i samfunnet, gikk på gaten, sov i biler og så videre, men – takket være enkeltmenneskers tro på personligheten bak diagnosen fikk jeg en ny sjanse, et nytt liv, forteller Pelle.

Sandstrak mener det er viktigere enn noen gang at vi faktisk ser hverandre.

Status å ha det travelt

– Vi lever i en tid der det gir status å ha det travelt, til tross for at travelheten er årsaken til mentalt stress. Hvordan møter vi mennesker som trenger et bedre selvbilde, som ikke passer inn i oppskriften til det fantastiske livet? Ja, hvem lever egentlig det fantastiske livet? Det finnes jo diagnoser for dem også? smiler Pelle Sandstrak som altså blir å høre på Den 6. nasjonale konferansen for omsorgsforskning.

Mer informasjon og påmelding til konferansen finner du her.